Sirano 9NIKOLA STARČEVIĆ je rođen 1980, živi u Beogradu. Gitaru je diplomirao 2003. na FMU u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović i sada radi kao prof. gitare u Beogradu. Komponuje i izvodi različite muzičke stilove, u različitim muzičkim sastavima. Mnogi umetnici u svetu izvode i snimaju njegove kompozicije. Predsednik je udruženja Balkan Art, koje se bavi zastupanjem umetnika i promovisanjem muzičke umetnosti u svetu i kod nas, sa naglaskom na umetnosti sa balkanskog podneblja. 

 

Nagrade:

Prva nagrada na JoAnn Falletta 2007 Buffalo, New York-USA, internacionalnom kompozitorskom takmičenju za klasičnu gitaru za kompoziciju Asiana V.

Prva nagrada u kategoriji  World music na internacionalnom kompozitorskom takmičenju, USA Songwriting Competition 2005, za kompoziciju Vodenica, koju izvodi Trio Balkanske žice.

Prva nagrada i statua delfina -Music World 2004- Festival internacionale - Fivizzano-Italija, u kategoriji diplomiranih gitarista klasične gitare.

Prva nagrada i statua delfina za Trio Balkanske žice - Music World 2004 Italija - najbolji instrumentalni ansambl.

 

Koncerti

 

Kao član trija Balkanske žice i Dua Starčević, a i kao solista i frontmen sastava Balkanofonija, intenzivno nastupa širom sveta, kao gost velikih festivala (World, Jazz, klasičnih gitarskih ...) i koncertnih dvorana. Nastupao je u SAD-u, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe održava majstorske radionice i kurseve za učenike gitare, kao i predavanja bazirana na muzici Balkana.

 

Komentari

 

"Čist i visoko nadaren muzički talenat, sa veoma maštovitim umom..." Angelo Gilardino

 

"Vrlo originalna muzika, sopstveni i karakteristični stil..." Wolfgang Lendle

 

" ...Il Fuoco je sjajno napisao Nikola Starčević. Cenim njegovu posvetu..." Christopher Parkening

 

"...ovaj mladi umetnik kao kvalitetni izvodjač i kompozitor ide najboljim tragom ka onim vrednostima koje su istinske i koje traju dugo."  Svetislav Božić, kompozitor, profesor na FMU Beograd

 

Diskografija

 

CD1 Balkan Guitars - Trio Balkan Strings 2004

CD Classical Hits & Modern Guitar World - Nikola Starcevic/Duo Starcevic 2005

CD2 Water-mill (Vodenica) - Trio Balkan Strings 2007

DVD Trio Balkan Strings - Live in Belgrade 2010

CD3 Balkan Carpet (Balkanski ćilim) - Trio Balkan Strings 2013

CD4 LIVE - Trio Balkan Strings 2014

 

Linkovi

 

www.facebook.com/nikola.starcevic

www.starcevic.co.rs

https://soundcloud.com/nikola_starcevic-music

 

logo v5

Kontakt/Pratite nas
Tel: +381 64 2129765
Mail: info@balkanart.org.rs
FacebookSoundCloudTwitterGoogle BookmarksLinkedIn
Website Security Test