Duo

Duo Starčević je sastav koji izvodi klasičnu i modernu gitarsku muziku. Sastav intezivno nastupa širom sveta, kao gost velikih festivala (World, Jazz, klasičnih gitarskih…) i koncertnih dvorana. Nastupali su u SAD-u, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Nikola i Žejko takođe održavaju majstorske radionice i kurseve za učenike gitare i učestvuju u radu žirija na gitarskim takmičenjima.

 

Nikola Starčević (gitara), rođen je 1980, živi u Beogradu. Gitaru je diplomirao 2003. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović i sada radi kao profesor gitare u Beogradu. Komponuje i izvodi različite muzičke stilove, u različitim muzičkim sastavima. Mnogi umetnici u svetu izvode i snimaju njegove kompozicije. Ostvario je brojne nastupe širom sveta kao član Trija Balkanske Žice, Dua Starčević, a i kao solista i frontmen grupe Balkanophonia. Predsednik je udruženja Balkan Art, koje se bavi zastupanjem umetnika i promovisanjem muzičke umetnosti u svetu i kod nas, sa naglaskom na umetnosti sa balkanskog podneblja. Od brojnih nagrada koje je osvojio kao kompozitor i izvođač, najznačajnije su:

Prva nagrada na JoAnn Falletta 2007 Buffalo, New York-USA, internacionalnom kompozitorskom takmičenju za klasičnu gitaru za kompoziciju Asiana V i Prva nagrada u kategoriji World music na internacionalnom kompozitorskom takmičenju USA Songwriting Competition 2005, za kompoziciju Vodenica, koju izvodi sastav Trio Balkanske žice.

"Čist i visoko nadaren muzički talenat, sa veoma maštovitim umom..." Angelo Gilardino

 

Željko Starčević (gitara) je rođen 1986, živi u Beogradu i radi kao profesor gitare. Gitaru je diplomirao na FMU u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović. Tokom školovanja osvojio je nekoliko nagrada na domaćim takmičenjima i festivalima. Svira i piše različite vrste muzike. Ostvario je brojne nastupe širom sveta kao član trija Balkanske žice i Dua Starčević.

 

Diskografija:

CD1 Balkan Guitars-Trio Balkan Strings 2004

CD Classical Hits & Modern Guitar World - Nikola Starcevic/Duo Starcevic 2005

CD2 Water-mill (Vodenica) – Trio Balkan Strings 2007

DVD Trio Balkan Strings – Live in Belgrade 2010

CD3 Balkan Carpet (Balkanski ćilim) – Trio Balkan Strings 2013

CD4 LIVE  Trio Balkan strings 2014

 

Linkovi:

 

www.starcevic.co.rs

www.facebook.com/duostarcevic

https://soundcloud.com/duo-starcevic

logo v5

Kontakt/Pratite nas
Tel: +381 64 2129765
Mail: info@balkanart.org.rs
FacebookSoundCloudTwitterGoogle BookmarksLinkedIn
Website Security Test